Edirne’nin Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyü sahilinde, BOTAŞ tarafından yapılması planlanan yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) ve Kara Boru Hattı Projesi için düzenlenen ÇED toplantısında imza gerginliği yaşandı. Projeye karşı çıkanlar dilekçelerinin imza karşılığında alınmasını isterken, yapılmak istenen bilgilendirme sunumunu da dinlemedi. Sloganlarla projeyi protesto eden kalabalık, Saros Körfezi’nin gemi iskelesi ile birlikte yok olacağını savundu.
Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi Konferans ve Tiyatro salonundaki ÇED bilgilendirme toplantısına Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül ve firma yetkilileri katıldı. Projeye karşı çıkan kalabalık toplantı öncesinde itiraz dilekçeleri hazırladı. Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül, salonda toplananlara öncelikle yapılacak projeyle ilgili sunum yapılacağını ve ardından görüş ile taleplerin alınacağını söyledi. Buna sloganlarla karşılık veren kalabalık adına konuşan avukat Bülent Kaçar, projenin bilimsel ve hukuksal olmadığını savunarak, “Saros Körfezi’nin bütün ekolojik dengesini bozacak, dönüşümü olmayan hasarlar verecek. Bu proje BOTAŞ tarafından yapılmak istenen bir entegre liman projesidir. İskele adı altında yapılacak iskele, ormanlarımızı yıkıma uğratacak, yıkım projesidir. Proje ne hukuka, ne de bilime uymamaktadır” dedi.
Avukat Bülent Kaçar’ın uzun anlatımlarının ardından kalabalık itiraz dilekçelerini imza karşılığında Edirne Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Bülbül ve firma yetkililerin bulunduğu heyete vermek istedi. Ancak Bülbül, tek bir tutanakla dilekçeleri alabileceğini söyledi. İki taraf arasında uzun süre imza gerginliği yaşandı. Bu sırada firma yetkililerinin yapmak istediği sunum, kalabalık tarafından ıslık ve sloganlarla kesildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bülbül, uzun süren tartışmaların ardından itiraz dilekçelerini almadan salondan ayrıldı. Avukatlardan oluşan heyetle yapılan görüşmelerden de bir sonuç alınamayınca Keşan Kent Konseyi üyeleri itiraz dilekçelerini toplayıp, müdürlüğe teslim edeceklerini söyledi.
Bülent Kaçar konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Saros körfezi, Trakya’nın özel ekolojik, doğal varlıklarındandır. Sazlıdere ve Gökçetepe köylerinin tam arasında kurulacak FSRU Gemi Limanı ve 17 km lik Doğalgaz Boru Hattı projesi ile bölgemiz telafisi imkânsız büyük zararlara uğrayacak, tarım toprakları ve ormanlarımız büyük bir kırım yaşayacaktır. Denizimiz, doğamız ve sağlıklı bir yaşam için bilim ve hukuk rehberliğinde, doğa korumacı anlayışı savunmanın, Trakya’da, Saros’da dayanışmayı büyütmenin tam zamanıdır” şeklinde konuştu.
BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Keşan’a bağlı Sazlıdere köyü sahili sınırları içerisinde Saros FSRU Gemi İskelesi yapılması için bazı taşınmazların acele kamulaştırılması hakkındaki karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla geçen 4 Ağustos günü Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girmişti.
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili